Mike Parker‘s Meta

03.10.2019 18:00

Mike Parker‘s ‘Meta’ je nový projekt newyorského rodáka, kontrabasistu a skladateľa Mike Parkera. Kým jeho predchádzajúce projekty nikdy nezahrňovali klavír alebo gitaru, ‘Meta’ je zastúpený klaviristom Mateuszom Palkom, ktorý dodáva Parkerovým skladbám nové farby. Parkerova hudba bola kritikmi opísaná ako „dômyselná syntéza všetkých hudobných žánrov“ a jeho kompozície čerpajú z tak rozsiahlych vplyvov ako Charles Mingus, Radiohead, Maurice Ravel, Led Zeppelin, John Coltrane alebo David Bowie. Hoci je kvartetový projekt relatívne nový, dlhá história spolupráce Parkera s každým členom vedie k jedinečne súhre.

Mike Parker – kontrabas, kompozície
Mike, rodák z New Yorku, začal svoju profesionálnu kariéru vo veku 17 rokov, keď hrával funk a rockové koncerty v kluboch v New Yorku. Teraz cestuje po celej Európe a Amerike s jazzovými aj rockovými skupinami. Získal niekoľko medzinárodných ocenení, študoval a hrával s niektorými z najväčších žijúcich hudobníkov a nahral štyry albumy so svojími vlastnými skladbami. Mike navštevoval Skidmore College, kde študoval psychológiu a hudbu a jeden semester absolvoval v zahraničí, kde študoval jazzový kontrabas na konzervatóriu v Amsterdame. Po maturite s najvyššími vyznamenaniami cestoval po celej Európe a potom sa usadil v poľskom Krakove.

Mateusz Palka – klavír
Mateusz, ktorý sa narodil v poľskom Krakove, začal hrať na klavíri už ako päť ročný. Počas svojej mladej profesionálnej kariéry cestoval po Európe a koncertoval vo Francúzsku, Taliansku, Rakúsku, Švajčiarsku, Chorvátsku a Českej republike. Získal magisterský titul na Krakovskej hudobnej akadémii, kde sa zúčastňoval workshopov s takými zvučnými menami ako Chick Corea, Kenny Garret, Dave Liebman, Billy Hart a mnohými ďalšími. V roku 2013 získal Grand Prix na medzinárodnej súťaži Azoty Tarnow s kvartetom spolu s gitaristom Szymonom Mikom. Palka a Parker spolu hrajú od roku 2012 v rôznych zoskupeniach.

Sławek Pezda- saxofón
Pezda hrá s Parkerom viac ako šesť rokov ako člen projektov „Trio Theory“, „Unified Theory“ a teraz „Meta“ projekt. Slawek Pezda sa narodil v poľskom meste Kolbuszowa a získal magisterský titul na Krakovskej akadémii hudby v odbore jazz a moderná hudba. Po desiatich rokoch hrania na alt saxofóne sa rozhodol prejsť na tenor saxofón. Inšpirovali ho takí velikáni ako sú Mats Gustafsson, Evan Parker, John Coltrane, Pharaoh Sanders a Albert Ayler. Na koncertoch si získal reputáciu svojími dlhými, intenzívnymi často kakofonickými sólami.

Damian Niewinski – bicie
Niewinski je absolventom Hudobnej akadémie v Katoviciach a Vysokej školy muzických umení v Krakove, získal magisterský titul v jazzovom odbore. Spolupracoval s takými vynikajúcimi umelcami ako Janusz Muniak, Marek Bałata, Adam Kowalewski, Piotr Żaczek a mnoho ďalších. Bol zakladajúcim bubeníkom v projekte Parker’s ‘Unified Theory’ a odohral stovky koncertov po celej Európe ako člen ‘Nat Osborn Band’. V súčasnosti tiež spolupracuje s Flue, Wojciechom Klichom, „Trzym“, Teatrom Witkacym v Zakopanom a pôsobí aj ako štúdiový hudobník.

 

Video:

'Goldfingers' live in Warsaw: https://youtu.be/qBf7I1lfdtI

'All Saints' live in Warsaw: https://youtu.be/CBrp5m5-844

 

https://mptheory.com/

https://www.facebook.com/MikeParkersUnifiedTheory/